Uiteindelijk gaat Toos den Besten op 23, 24 en 25 april 1963 met de oorlogsgravenstichting Neuengamme bezoeken, waar haar man Krijn Bouman is omgebracht.
Korpslied Gestichtswachters; Envelop van W. Hof Veenhuizen; Kaartje van ouders en zuster Krijn Bouman; Brief van vermoedelijk W. Hof van Stichting 1940 -1945; Brief van vermoedelijk W. Hof van Stichting 1940 -1945; Krantenknipsel;
Oorlogszakboek Krijn Bouman; Twee briefjes met naam en één adres; Twee enveloppen; Urenboekje Huis van Bewaring Krijn Bouman; Winterhulp Breda; Aantreden.
Na dit alles gezien en gelezen te hebben, heb ik op 3 maart 2020 contact opgenomen met het Nationaal Gevangenismuseum te Veenhuizen. Ik heb met gesproken met Alina Dijkers van het museum. Zij was zeer geïnteresseerd in wat ik in handen gekregen heb. Zij kon mij meer vertellen over Krijn Bouman en blijkbaar is er in en rond het museum nog veel tastbaars.
Bovendien vertelde zij mij het verhaal over de arrestatie van Krijn Bouman en tien ander gestichtswachters. Dit was bij mij/ons niet bekend. Wij hebben nog veel vragen over de tijd van K.A.J. Bouman in Veenhuizen. Wij, mijn ouders, mijn zus en ik hebben inmiddels besloten om alles wat wij in bezit hebben te schenken aan het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen. Daar hoort dit stukje geschiedenis thuis. Alina Dijk heeft mij inmiddels wat foto’s van Krijn Bouman als gestichtswachter gestuurd en ook het verhaal achter de arrestaties.
Zeer indrukwekkend allemaal.
Wij hebben dat nooit geweten.
Kleinzoon Jack Bouman
N.B. (27-06-2022) de oudste zoon Ad Bouman nog leeft en de leefttijd heeft van 82 en in Zevenbergen in Noordbrabant woont.
Slot
Dit is het verhaal van "Zondag 1 maart 2020".
Een bijzonder verhaal aangeleverd door Jack Bouman
Voor meer informatie verwijs ik u o.a. naar:
www.gestichtswacht.nl/korps-gestichtswacht/knipsels-gewa “De ondergrondse in ’t Veen en droppingsploeg Veenhuizen.
www.gestichtswacht.nl/korps-gestichtswacht/boeken-gewa De geschiedenis van "Het Korps Gestichtswacht"
www.drentheindeoorlog.nl/?aid=399
www.vriendenkringneuengamme.nl
https://monument.vriendenkringneuengamme.nl/person/400592/krijn-adrianus-jan-bouman
Het verzetsmonument is opgericht ter nagedachtenis aan 25 inwoners van Veenhuizen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.
Op de plaquette staat de tekst:
1940-1945
GEDENKT, DIE DEZE WOORDEN LEEST,
MIJN MAKKERS IN DE DOOD.
EN DIE HEN NASTAAN 'T ALLERMEEST
IN HUNNE RAMPSPOED GROOT;
GELIJK OOK WIJ HEBBEN GEDACHT
AAN EIGEN LAND EN VOLK.
JAN CAMPERT'.